Cukkinifőzelék, és fasírt

cukkinifőzelékfasirtEgyik nap rakott káposztát eszünk káposztasalátával, máskor paradicsomlevest és paradicsomos húsgombócot. Ma úgy ébredtem, hogy egy nagy cukkinit láttam magam előtt. Cukkinifőzelék lett cukkinifasírttal. Ez a terhesség már csak ilyen :-). Szegény Szabi, lelkesen eszi a terheskaját. Mondjuk ennél megjegyezte, hogy kicsit sok a zöld, majd kiderült, hogy nagyon is ízlett neki. Nekem pedig annál is jobban. Itt a recept hozzá: 

Cukkinifőzelék

Hozzávalók:

  • 3 cukkini
  • 1 hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 2 kanál rizsliszt ( vagy amivel sűríteni szeretsz)
  •  2 dl joghurt
  • tej
  • víz

A cukkiniket lereszeltem (lehet darálni is). Nem kell lesózni, sem állni hagyni. Sok recept szerint meg kell hámozni, de én olyan főzeléket akartam, amiben zöld szín is van. A héjában van a folsav, amire nekem nagy szükségem van, eszembe sincsen kidobni. A hagymát kockára vágtam, és egy kis sóval megdinszteltem. Beleöntöttem a lereszelt cukkinit, felöntöttem tejjel és vízzel, úgy, hogy ellepje a cukkinit. Beleszórtam a kaprot, és a felvágott fokhagymát. Forraltam úgy 15-20 percig, majd behabartam a rizslisztes joghurttal.

Cukkinifasírt

Hozzávalók:

  • 3 cukkini
  • 2 tojás
  • csicseriborsó liszt ( lehet zabkorpa is vagy zsemlemorzsa)
  • só, bors, petrezselyem zöld, majoránna
  • 1 fej hagyma, vagy 2 szál zöldhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • reszelt sajt (elhagyható)
  • olaj

Érdemes ezzel kezdeni a főzést, mert a fasírtokhoz a cukkinit reszelés után sózni kell, és állni hagyni. Miután levet engedett, kifacsartam kézzel, hozzáadtam a tojásokat, fűszereket, hagymát, és annyi lisztet, hogy formázható legyen. Nekem nagyon puha volt, és még kicsit leveses, izgultam, hogy szétesik, de teljesen masszív lett sütés után. Szóval nem kell aggódni, a csicseriborsó liszt így viselkedik. Kevés olajban megsütöttem mindkét felét. Nagyon hamar megsül, nem kell fél órát fölötte állni. Én véletlenül elfelejtettem sajtot reszelni a masszához, de így sem maradt hiányérzetem, nagyon finom volt!

Jó étvágyat!

Leave a Reply