Tavaszi mindfulness tippek gyerekkel

Végre itt a tavasz, és újra sokat vagyunk kint, céltalanul bolyongunk, sétálgatunk a természetben. Kolost a természetben töltött idő elbűvöli, a közös kirándulások után a legkiegyensúlyozottabb, legboldogabb énje kerül előtérbe. Szerencsére a kirándulás, a természetben bolyongás mindhármunk kedvenc időtöltése, ezért ez egy biztos kapcsolódási pont hármunk között. A kapcsolódás pedig kell, ez nem vitás.

Összegyűjtöttem pár tavaszi játékötletet, amiket mostanában játszunk. Gyógypedagógusként és anyaként is azt gondolom, hogy a legjobb játékok egyszerűek, természetesek, és belőlük lehet a legjobban tanulni. Az alábbi játékokat játszva, közben beszélgetve sok-sok új tapasztalatot és szót lehet megtanulni, miközben a szabadban mozgás és éneklés öröme hatása alatt vagyunk. Nagyszerű játékok és jók arra, hogy mi szülők is elmélyüljünk bennük, feledve a gondokat, teendőket, eggyé válhasson a figyelmünk a gyermekünkével. Igazi mindfulness élmény!

Ibolyavadászat

A szabadban sétálgatva ibolyát kutatunk. Aki észrevesz valahol egyet, az kiálltja, hogy ibolyavirág. Sétálás közben énekelgetjük a Mély erdőn ibolya virág című dalt. Persze más virággal is játszható, és más is énekelhető közben. 🙂

Kavics – és kőgyűjtés

Hosszú időket töltünk el olyan helyeken, ahol kavicsok és/vagy kövek terülnek el az úton. Érdekes kavicsokat vagy lapos köveket keresünk, és mutogatjuk egymásnak: – Nézd ez csillog, ez zöld, ez úgy néz ki, mint egy kutyafej stb. Ki is szoktunk rakni alakzatok az utcán kavicsokból, kis fejet, kört, négyzetet stb. A legjobbakat zsebbe gyűjtjük, a gyűjteményeket haza érve elmossuk, és további használatra bocsájtjuk őket. A lapos köveket idén szép színesekre festjük, és majd építeni lehet belőlük, a kavicsokkal építkezőset játszunk.

Fehér autó, ugorj egyet!

Nagy kedvenc, amit annyian játszunk, ahányan csak sétálunk. Kolost nagyon szórakoztatja, ha apa vagy más rokon, barát is beszáll ebbe a játékba. Megegyezünk abban, ha fehér autót látunk, akkor ugrunk egyet, ha pirosat, akkor leguggolunk. Kolos maga találta ki, ha kéket, akkor táncolunk. Ez aztán a móka! Annak is, aki részt vesz benne, és annak is aki látja.

Homokozás

Elkészítettük a kis otthoni homokozónkat, március eleje óta napi használatban. Mi mostanában hústortát készítünk homokból Zong szülinapi bulijára. 🙂

Motoros száguldozás

Ez megy mindenféle ötlet nélkül is. Beszereztünk már egy nagyobb motort, mert az első kismotort kezdi kinőni. Ha igazán sietni kell valahová, vagy szeretnék már haza érni, akkor előre futok, ő pedig motorral elkap. Nem titok, hogy magamban nagyon várom, hogy a futásaim közben Kolos mellettem bicajozzon, ezzel a motoros változattal erre gyúrok. 🙂

Közös rollerezés

Minden gyerek más. Valaki hamar futóbicajozik, más gyerek meg rollerezik. Kolost a roller már egészen kisbaba korában is érdekelte. Állandóan nézte a rollerezőket a babakocsijából. A múlt nyáron a szomszéd kislány rollerét meglátva fel is pattant rá, és szinte egyből tudta mit kell vele csinálni. A szülinapjára kapott rollert, és mostanra egészen ügyesen és sokat használja. Az utcánkban együtt szoktunk rollerezni, előzzük egymást, karambolozunk, fékezünk stb. Mindeközben a futóbiciklire nem hajlandó felülni, ezért azzal még várunk. Lehet, hogy mellettem bicajozás helyett mellettem rollerezés lesz a vége? A rollerezéssel csak az a bajom, hogy ha nem sima az út, nagyon könnyű elesni vele, így minden idegszálammal ugrásra készen állok Kolos mögött, hogy elkapjam, ha röpül fejjel előre, ezért nehéz elképzelni, hogy békésen kocogjak mellette.

Vízbe csobb!

Azt hittem ez a játék tavaly kifutotta magát, de neeeem. Kolos a Duna parton úgy nyögte ki, hogy kavicsot akar dobálni a vízbe, mint egy visszaeső függő. Végre, megint lehet játszani, hogy: – Csobb! Nálunk ez a hangutánzója a víznek, amibe valami belepottyant.

Mondj egy éneket!

Ha tényleg a gyerekek választanak minket, akkor engem Kolos tutkeráj, hogy azért választott, mert mindenre tudok egy dalt! 🙂 Szoktam is ilyet magamban játszani, Szabi is észre vette már ezt a furaságomat, és mit ád Isten, mostanában Kolos folyton kérdezi, kéri: – Anya mondj egy kacsás dalt! Egy lovacskás dalt! Egy fás dalt! Egy virágost! Egy madarast! És én énekelek egy dalt, és ő énekel velem!  <3

(Ne) lépj a vonalra!

Gyerekként sokat játszottam a magam szórakoztatására, hogy a járdán sétálva nem szabadott a vonalra lépni. Mivel Kolos éppen a nikkelbolha korszakát éli, neki az a verzió jön be, amikor rá kell ugrani a vonalakra útközben.

Foci

Megtanult rúgni, és most amit ér, rúg. Szegény Zongimnak ezzel egyidőben öreglány korára élesre fejlődtek a reflexei, és gyorsabban ugrik el Kolos elől, mint valaha. Szóval labdák minden mennyiségben az udvarban. Szabival nem vagyunk focirajongók, ezért egy focipálya mellett mutattuk meg neki, hogy mi az a foci, mert még nem hallott róla. Szerintem bejön neki, az udvaron is rúgjuk a gólokat. Amúgy gyerekekkel én is szeretek focizni, velük még van sikerélményem, és nagyjából velük van egy szinten a labdaérzékem. 🙂

Ugróiskola

Nem gondoltam volna, hogy még csak kétéves lesz a gyerekem, amikor az első ugróiskolát felrajzolom és leugrálom neki. Mivel mostanság folyton ugrál valamire és valahol, azt hozta ki belőlem, hogy az udvarban rajzoltam egyet az aszfaltra. Imádattal ugrált egyik négyzetből a másikba. Persze nem volt benne sok szabályszerűség, számokról szó sem volt, de azt értette, hogy beledobunk kavicsot az egyik négyzetbe, majd ugrálva érte megyünk és felszedjük. Hamarosan előbányászom a gumizós nevű játékról az emlékeim: Valaki emlékszik még a sorozatok nevére, na és hogy hogy kell leugrálni őket?

Versenyfutás

Nálunk az udvari táv fától a kapuig terjed. Az nyer, aki először érinti meg a kaput. Persze adok előnyt, egészen pontosan annyit, hogy háromig számolok. Kolos nagyon izgul ez a játék közben. Hangosan kuncogva fut. A másik futós játék annyiban más, hogy együtt futunk, apa, anya Kolos és kutya egymás mellett. Ez a verzió Kolos találmánya, boldoggá teszi őt.

Persze tavaszi játéknak ott a bújócska, a buborékfújás, aszfaltra rajzolás, labdázás, és sok-sok más, mindet nem ismerhetem, eszembe sem jutna, és ahány ház annyi szokás. Én a nálunk aktuális újdonságokat vagy beváltakat soroltam fel.

Ha van kedvetek, írjátok meg, hogy nektek mi a mostanában a kedvenc játékotok, amihez szinte semmi sem kell, csak az egymásra figyelés, és a közös idő!

Köszi az olvasást, sok szép közös játékot kívánok ezen a szép tavaszon!

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply