Szeresd magad! Ünnepeld magad!

valentine 3Mióta tudatosan foglalkozom azzal, hogy boldogan éljek, egy olyan nagy kihívás elé állított, mely arra tanít, hogy szeressem önmagam. Önző dolognak tartottam oly sokáig, hogy saját magam fényezzem és arra figyeljek nap, mint nap, hogy bennem mi a jó és az értékes. Egy tanulmányban mégis azt olvastam, ha sikerül magammal nem csupán jóban lenni, hanem meg is szeretni, akkor boldogabb leszek.

i_hate_myself_yet_love_myself_just_as_much_by_fentonfreak349-d73bnq2 Az író minden nap átgondolta, hogy mi olyat tett, amiért szeretheti önmagát. Nekem szégyen szemre nem jutott eszembe nap mint nap szeretni való dolog magamról. Továbbolvasva a tanulmányt a szerző példákat sorolt fel, melyeket konstatált napi nap magáról, mint szeretni való tulajdonságot. Ilyenek voltak, hogy: “Milyen fantasztikus, hogy annyi kreativitás van bennem, hogy nap mint nap hasznosíthatom a munkám során. ” Micsoda szerencse, hogy kitartó vagyok ebben és abban.”  “Örülök, hogy ennyi kedvességgel vagyok tele, hogy ma minden emberhez volt pár jó szavam”…stb. Ezek a példák ötleteket adtak, hogy mit szerethetnék magamban. Hiszen kreatív vagyok a munkámban, sok-sok emberrel kedves vagyok, segítek is rajtuk, játékos vagyok a gyerekekkel stb. Egy héten át minden este átgondoltam, hogy aznap miben voltam jó, miért örülhetek, amiért hálát mondhatok. Annyira jól esett, hogy szokásommá vált a hálaadás. Az egyik legboldogítóbb érzés hálásnak lenni.

love myself

 

Eleinte lehet nehezen megy észrevenni, hogy mennyi minden dologért lehetünk hálásak, vagy milyen csodálatos képességgel vagyunk megáldva, mert ezeket természetesnek vesszük. Aztán beolajozódik a hálagépezet, és a világ pedig megváltozik tőle. Mióta így tekintek magamra mások így jobban elfogadnak, vonzódnak hozzám, keresik a társaságom, és érdekes, hogy én is sokkal jobb emberekkel találkozom bármerre járok. Most már tudom, hogy az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a környezetünkkel, hogy szeretjük magunkat. Nem önző dolog, hanem nagyon is törődő. Popper Péter szerint:

” Aki önmagával túlságosan szigorú, kegyetlen – másokhoz is az lesz. Aki önmagának sokat hazudik – hazudik a környezetének is. Aki megérti önmagát – másokat is megért. “

Aki szereti önmagát, az pedig másokat is szeret. Én szeretem önmagam és egy kicsit sem az önző vagy Valentin-nap ellen lázadó módon, hanem valójában. Pont, ahogyan szeretem a férjem, a barátaim, a családom, a tanítványaim, a kutyám. Ezt a szeretetet ünneplem ezen a napon. Mindenkinek azt kívánom, gondolja át, hogy mi szerethető benne, és azért dobjon a magasba egy szívecskét!

valentin

Leave a Reply