Rendszer a munkámban- Hav(d)i projekt és heti terv

tanarAz utolsó februári tennivalóim közt végzett a RENDSZER A MUNKÁMBAN fejezet. Az eddigi változtatások (időbeosztás, todo list) példát mutattak a munkámnak is, mert ebben a rendszert megtalálni már szinte gyerekjáték volt. 🙂

Utazótanárként a munkaidőm felét azzal töltöm, hogy ötletelek, anyagot szerzek be, vagy otthon eszközt gyártok. Úgy érzem, hogy ebben a műfajban tökéletesen kiélhetem a kreativitásom, de valahogy mégis gyakran alig-alig tudtam magam rávenni arra, hogy eszközöket gyártsak, a mindennapos “agyalás” pedig már-már teljesen kikészített. Gondolkodtam a buszon, a kocsiban, az ágyban, sokszor még a szabadidőmben vagy a családommal töltött hétvégi estéken is ötleteltem. Égető szükség volt itt is rendszert felállítani!:-)

Megfigyeltem, hogy abban az esetben tudok kikapcsolni, és nem a munkámra gondolni, ha előre tudom, hogy mit is fogok csinálni. Megesik, hogy nem saját magam készítek egy eszközt, hanem a munkahelyemen kölcsönzőjéből szerzem be. Ez a megoldás persze nem mindig lehetséges, mert messze van a munkahelyem, és nincsen minden ötletemhez megfelelő játék. Van, hogy a korábbi években bevált eszköz megmaradt, így csak előkapom, és egy estére demokráciát adok a gondolataimnak. A lényeg ezek szerint abban rejlik, hogy jóval előre ki kell fundálni, hogy mit fogok csinálni, és akkor nem kell minden este fogat vicsorítva ötleteket préselni magamból!!! Így kezdtem el PROJEKTEKBEN gondolkodni, és dolgozni, majd ebből lett a ..

HAVI PROJEKT, azaz az egy hónapra elegendő haditerv, ötletelés

Azt jelenti, hogy minden hónapban kiválasztok egy témát, és azt dolgozom fel a gyerekekkel. A hónap elején rászánok egy délutánt, hogy körvonalakban kitaláljam a feladatokat, összeírom a szükséges anyagokat, képeket, videókat és zenéket keresek hozzá. Ráadásul a projekt módszert nem én fedeztem fel, így roppant hasznos, kész anyagokat lehet a Neten találni hozzá. Nagyjából egy hónapra elegendő ötletet gyűjtök. Az ötleteket pedig gyerekekhez rendszerezem, illetve korosztályokhoz, érettséghez megfelelő változatokat is írok hozzá. A legjobb, ha egy eszköz alkalmas több korosztály számára is.

HETI TERV, azaz a kész ötletekhez tartozó eszközgyártás

A szükséges eszközöket pedig megpróbálom minden héten egy délután alatt legyártani, egy másik délután, ha kell beszerezni. Mivel pontos napirendet vezetek, vissza tudom nézni, hogy vasárnaponként szoktam nyomtatni és fénymásolni egy hétre előre. Hétfőnként pedig eszközöket készítek. Bár a hétvégémből a munkámra szánok egy bizonyos időt, de a hétköznap estéim így szabadok maradnak. Összességében sokkal kevesebb energiát pazarolok el. Korábban hétköznap estéken már túl fáradt is voltam, hogy értelmes ötleteim legyenek, és nagyon hosszúra tudott nyúlni a felkészülés. Most az ötletelős napomat egy olyan napra teszem, amikor még friss vagyok (vasárnap, hétfő), és az ötletek záporoznak.

Meg kell említenem,  hogy pár TECHNIKAI ESZKÖZ lényegesen meg tudja könnyíteni a pedagógus munkáját. Mostanra már van nyomtatóm, fénymásolóm, lapolvasóm, okos telefonom és lamináló gépem. Ezek az eszközök kötelező darabok egy tanár otthonában, ha  szeretné esténként nyugalomban és időben álomra hajtani a fejét. Ha visszagondolok mennyi-mennyi legyártott eszközöm veszett már kárba, mert nem tartósítottam le őket, vérzik a szívem!:-)

Természetesen az eszközök tartósságán kívül a tárolásukban való ÁTLÁTHATÓSÁG is nagyon fontos. A “legyen meg mindennek a helye, és maradjon is ott” rendszerező praktikákat már akkor bevetettem, amikor az otthonom rendberakásával foglalkoztam. Itt is roppant hasznos minden dobozka, polc és fiók, mappák, lezárható zacskók stb. A lényeg most egy, hogy mindennek meglegyen a kényelmes helye! :-

Pár kedvenc oldal, ahonnan szuper jó ötleteket kapok és mellé kinyomtatható eszközöket is kínálnak:

http://gyereketeto.hu/

http://www.abcakademia.hu/

http://kiflieslevendula.blogspot.hu/

Antal Judit könyvei a projektmunkához

Óvodai projektek

http://www.gyakorolj.hu/oktatas

 

 

Leave a Reply