Milyen ajándékozó vagy?

giftA minap olvastam a 160gramm blogon egy karácsonyi ajándékozós ötletgyűjteményt, és megfogott, amikor a szerző azt írta, hogy nem szereti a felesleges dolgokat, ezért jobban örül olyan ajándéknak, amit maga választhat, és kevésbé kedveli a meglepetéseket. Magával ragadott ez a kijelentés, és addig motoszkált a fejemben, míg egy bejegyzésnyi gondolat és egy saját lista született belőle. Te milyen ajándékozó vagy? Na és milyen ajándékozott? Az meglepetést kedveled, vagy az előre megbeszélt ajándékokat? 

Az említett cikkben a felesleges dolgok kifejezés ütötte meg leginkább a fejem. Ahogyan öregszem, annál inkább szeretem kiűzni a felesleges szavakat, dolgokat, tetteket és leginkább a felesleges tárgyakat az életemből. Több dolog is megtanított erre. Szabi elsősorban. Ő erdélyi (na és pasi), és feltűnt, hogy az erdélyi emberek egyáltalán nem felhalmozósak, ellenben sokkal találékonyabbak és függetlenebbek a pénztől és a tárgyaktól, mint mi. Aztán erre tanított a kicsi lakás, amiben még most is élünk. Kétszer is meggondolom, hogy mit tároljak a polcokon, mert egyszerűen felesleges dolgokra nincs hely. Harmadszor akkor adtam fel a “shopping terápiáimmal”, amikor lombikoztunk. Sok pénzünkbe került a két beavatkozás (államilag támogatott öt, de az előtte való vizsgálatok és a hormonok pénzbe kerülnek, ráadásul mi az első beavatkozást kifizettük a hosszú várólista miatt). Azokban az időkben csak a legszükségesebb dolgokat tudtuk megvenni, és arra is rájöttem, hogy a ruhavásárlás csak egy műterápia, az igazán válságos időkben nem boldogít. Nem utolsó sorban pedig a jóga tanított meg arra, hogy a fontos dolgokra koncentráljak, azokra összpontosítva a figyelmem. Ez a négy dolog azt kell mondjam, hogy sokkal szervezettebb és tudatosabb emberré tett. Visszatérve az ajándékozásra, a tudatos emberek ismérve, hogy nem szeretik a meglepetés ajándékokat, ellenben ha megkérdezed mit szeretne, örömmel átnyújt egy listát. 🙂 Eleinte számítónak éreztem ezt a fajta ajándékozást, de igaziból nem az. Ez a lista a saját listám, vagyis olyan dolgok vannak rajta, melyeket amúgy is tervezek megvenni a közeljövőben, ha valaki ajándékozás gyanánt besegít, akkor örülök nagyon, de ha nem, akkor is meg fogom venni idővel. A meglepetéseket abban az esetben szeretem, ha apróságról van szó. Egy gyertya, egy csoki, egy illóolaj stb., az ember mindig örül nekik, de ha nagy dolgokról van szó, csak elszomorít, hogy valaki sok pénzt költött rá, sosem fogom használni, közben pedig évek óta vágyok valami másra, és teszem fel ugyanennyi pénzbe került volna.

Igyekeztem az elmúlt években olyan családtagokkal megtartani az ajándékozási szokást, akik nem dobálnak rám felesleges dolgokat. Szabival működik a legjobban. Ő mindig pontosan  megmondja, hogy mit akar, illetve meg is veszi magának, (én meg beszállok anyagilag) mert többnyire olyan ajándékot szeretne, amihez én nem értek. Ez a módszer a meglepetésimádóknak biztosan hidegnek tűnik. Nekem is nehéz volt eleinte elhinni, de ő tényleg így örül a legjobban, és az ajándékozás az ajándékozottról szól, nem az ajándékozóról. Én listát nyújtok át neki karácsony és a szülinapom előtt (ez a két ünnep, amikor ajándékozunk).

Listám persze mindig van 🙂 Jelenleg így néz ki:  

elemental.eu

Forrás: elemental.eu

 

 • Laborhőmérő kence- és szappankészítéshez.
 • Főzőpoharak szintén a kencekészítéshez
 • tarastiles
 • Könyvek: Tara Stiles: Élj egészségesen a saját szabályaid szerint, Riczu Anikó: Babakonyha, Dr. Kádár Annamária: Lilla és Tündérbogyó
 • Jógabérlet a kerületi jógastúdióba, mert hamarosan újra elkezdhetek jógára járni! 🙂
 • Futáshoz karra csatolható telefontartó tok
 • icewatchA fenti Ice watch óra
 • Telefon. Nincsen pontos elképzelésem a típusról, Szabira szoktam hagyatkozni e téren. Szeretem a Samsung telefonokat, mert nekem mind tartósak voltak, a mostani is három éves, és jól működik, egy jobb kameráért szeretném lecserélni.  A szép képek fontosak számomra!

uatlvany

 • Ajándékutalvány: Az ajándékutalványok nagyon hasznos ajándékok. Én olyan helyekről szeretnék utalványt, ahol gyakran nézelődöm, de sajnálom rá a pénzt, és általában lebeszélem magam arról, hogy ott bármit is vegyek magamnak. Nekem a következő helyek azok, ahonnan szívesen várnék utalványt:
 1.  sportszaküzletből (cipőre gyűjtök)
 2.  masszázsutalvány,
 3.  Buttlers-ből
 4.  bioboltból

Az élményajándékokat is szeretem, például egy kijutós játékosra bármikor kapható lennék, és elmennék egy nyers étel készítő workshopra is, de jelenleg a babaszületés miatt nem ezek állnak az első helyen, mostanában nem lenne lehetőségem kihasználni, szóval ők maradnak a jövő évi listán.

Ti hogy álltok ezzel a kérdéssel? Meglepetés v.s. tudatos ajándékválasztás? Apropó nekem van még egy kívánságom, amire tudatosan szeretnék figyelni. Kolos érkezésével ne szűnjön meg a férjem és a köztem való ajándékozás mondván, hogy most már a gyereknek veszünk ajándékot, és az ő öröme elég nekünk. Az ajándékaim pedig nem szeretném, ha minden esetben a háztartáshoz vagy a gyerekhez kötődnének. A jógabérlet csak rólam szól, egy konyharuha már nem feltétlen. Sok konyhai eszköznek amúgy örülnék, de csakis azért, mert az egyik hobbim is a főzés és a sütés. Őket most azért nem soroltam, mert nem férnek el. Először nagyobb otthonra kell szert tennünk 🙂

Ti milyen ajándékoknak örülnétek leginkább? Van listátok? Nyugodt szívvel fogadtok olyan ajándékot, ami csak Rólatok szól?

Akárhová tartozol is, meghitt és sikeres ajándék beszerzést kívánok erre az időszakra!

Ha szeretnél tőlem több ajándéktippet látni, akkor kövesd a Menyaszörp Facebook oldalát és Instagramját!

 

Leave a Reply