Mandulavaj és mandulás turmix

mandulavaj

Majdnem 21 napja készítem az ízletesnél színesebb turmixokat a 21 nap alatt oldal jóvoltából. A kihívás arról szól, hogy ők minden nap adnak egy turmixreceptet, amit a kihívásban szereplők elkészítenek, megisznak, egészségesek lesznek. Megosztjuk egymás közt az italaink képeit, tapasztalatainkat, véleményeinket. A mai ital azért különleges számomra, mert az összetevők nagyon különlegesek voltak, például szerepelt köztük a mandulavaj is. A magvajakkal gondolatban régóta kacérkodom, de nem mertem az elkészítésükbe belevágni, mert nehéz volt elhinni, hogy a 400W-os aprítóm majd a kemény magból puha krémet tud előállítani. 

Mígnem megtaláltam ezt a receptet. Nóri mindenmentes leírása alapján a kisebb teljesítményű gépekkel is elkészíthető, csak türelem és kapargatás kérdése 🙂 Valóban. Sikerült!!! Úgy csináltam, hogy közben egy túró alapú pizzát is sütöttem, így felváltva foglalkoztam a pizzával és daráltam a mandulán egyet-kettőt. Valóban folyamatosan a gép oldalára ragad, és le kell szedni, pihenéssel is eléggé felmelegszik a gép, és nehéz elhinni hogy abból a száraz, darált magból vaj lesz. Én magamban mondogattam, amit Nóri írt, vagyis hogy türelem. Már vagy a huszadik lekaparás és újradarálást nyomtam le, amikor megjelentek a csillogó fények a manduladarában. Az olyan volt, mint valami reménysugár! Akkor már nagyon izgatottam nyomkodtam és kapartam tovább. Innentől kezdve már nem sok kellett, egyszer csak valóban krémes finomság lett az aprítógépben.

Szóval a pontos elkészítés:

20 dkg mandulát egy tepsiben megpirítottam, ami 20 percet vett igénybe. Lehet érezni az illatát, amikor már megpirult, szóval nem is kell annyira az órát lesni. Pár percet hagytam hűlni (míg a pizzára felpakoltam a feltétet), majd nekiálltam az aprítógépes darálásnak. Az a jó hír, hogy nem baj, ha közben abbahagyod és pihensz a gépeddel együtt. Én az enyémet féltettem, így egyszer ki is vittem pihenni és kihűlni a teraszra. Szóval addig kell darálni és megállni, leszedni a gép oldaláról, míg krémes nem lesz. Sokáig tart, már-már feladni készülsz, és gondolkodni, hogy rásegítesz egy kis kókuszolajjal, de nem szabad! Ez a művelet felér egy igazi bizalom, és hitgyakorlattal! :-). Amikor krémes lesz, akkor mehet bele a fahéj vagy a kakaópor és az édesítő. Macerás, drága, de nagyon finom. Én a hétvégére tartogatom a maradékot. Pirítóssal és tejeskávéval ez lesz a szombati reggelink.

A turmix hozzávalói:

  • egy kanál mandulavaj
  • mandulatej
  • banán
  • pár szem datolya
  • pirított szezámmag
  • fahéj

Az első négy összetevőt kell összeturmixolni (botmixer is jó), majd a tetejére szórni a szezámmagot és a fahéjat, majd összekeverni. Isteni ízkombináció, a hétvégén újra kell ilyet készítenem, családi férfiúi kívánságra. 🙂

Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!

Leave a Reply