Jóga a várandósságért – A női erő

yoga-woman-sign-vector0A női erő. Nem csodaszép kifejezés? Előkelő és büszke, fenséges kiejteni is. Az én képzeletemben a női erő megszemélyesítve egy magas, törékeny alkatú, de mégis erőtől sugárzó nő, aki lassan és erőteljesen lépked fekete testhez simuló ruhájában, hatalmas uszállyal. Egyszerű és mégis különleges. Ha egy térbe belép, minden szem rászegeződik, hatalmába kerít, és aki csak találkozik vele, többé el nem felejti. A Csillagkuckó múlt heti Jóga a várandósságért csoportban ébresztgettük, és megtapasztaltuk a bennünk rejlő női erőt. Az elfogadás fájdalmas és mégis megkönnyítő útjáról érkeztem az órára szombaton, de úgy éreztem, nem én voltam egyedül, akinek nehéz volt a hátizsákja. Valaki a bizalommal küzdött, más a megfeleléssel foglalkozott, volt aki nyílni jött, és volt akinek bátorítás kellett. Mindannyian könnyeztünk, sírtunk. Megnyíltunk. Relaxáltunk.

Aztán táncoltunk. Csukott szemmel, szabadon, csípőből, így ébresztettük fel a bennünk lévő energiát, a bennünk lévő Istennőt. Az enyémmel a találkozás kellemes volt, teljes és hatalmas. Ahogyan ott ringatóztam csukott szemmel, éreztem a lágyságom, a könnyedségem, a hatalmasságom, a hovatartozásom, a férjem iránti szerelmem, a gyermekem felé irányuló végtelen szeretetet. Segítségül hívtuk az anyáinkat, a nagyanyáinkat, leánytestvéreink, ősanyáinkat, egymás és minden létező nő erejét. Éreztem, hogy nem vagyok egyedül. Az egyetemes női erőhöz való tartozás biztosít arról, hogy soha semmi baj nem érhet, amivel ne tudnék együtt haladni. Legyőzni már nem akarok semmit! Az annak való, aki nem bír vele élni. Én szeretni akarom! Elfogadni! Mint nő erre minden képességem megvan. Minden női énem ott táncolt velem a körben.

Palya Bea szavaival:

“Én vagyok a szerető, forró csókot lehelő,
én vagyok a félős kislány, anyukáját kereső,
és én vagyok az öregasszony, régi álmát temető.
Én vagyok a dolgozó nő, kenyérkereső,
én vagyok a nagycsaládos, hat gyermeket nevelő,
én vagyok a kurva is én, olcsó férfit ölelő,
én vagyok a brit hercegnő, drága prémet viselő.”

Megtapasztalni és elhinni, – hogy bennem is ott az a lágyság, szeretet, odaadás, szépség, kifinomultság, boldogság, gondoskodás, amivel egy gyermeket tudok szülni és felnevelni- egy megérkezés volt ismét. Nőtársaim körében táncolva megértettem, hogy az ajándék, hogy életet hozhatunk és egyben ezzel halált a világba, attól mi nők valóban kivételes hatalommal rendelkezünk. Úgy éreztem, hogy soha többé nem fogok félni a szüléstől. A szülés, a gyermek világra hozatala a beteljesülés. Elfogadom már, hogy ami fájdalmas az egyben jó is lehet, és új energiával tölt el.  Ezt a táncot azóta is eljárom minden nap itthon, még ha csak öt percig is (míg Szabi haza nem ér :-)). Egy nagy szoknyát is felveszek hozzá, és hangosan énekelek, pörgök, forgok, kutyát emelek a magasba :-). Próbáljátok ki! Ami kell hozzá: zene (pl. Palya Bea- Szabadon c. száma), egy kis hely, elengedés, csukott szem és a Te magad! Közben szeresd a tested ringását, érezd milyen szép, nőies és kiegyensúlyozott! Szabadulj fel, ébreszd fel, hívogasd elő a benned élő nőt! 

letöltés

123rf.com

Ezután egy nőtársunkat támogattuk, akinek hétfőn beültették két kis embrióját. Fogtuk, érintettük, körbevettük, ringattuk és elhalmoztuk a jelenlétünkkel, az erőnkkel. Érdekes volt azzal a női énemmel is találkoznom, amely nagyon sokat tud adni, segíteni. Aztán összefogódzkodtunk, egy kört alkottunk. Bedobtuk a közösbe a bizalmat, az elfogadást, a problémáinkat, a félelmeinket, és ettől a pillanattól fogva többé nem kell egyedül küzdenünk velük. Azt hiszem, hogy ez a támogatói légkör ott lesz majd velem a következő injekciókban, a rendelőkben, a műtőben. A következő lombikra úgy megyek majd, mint az álmaim nője, magabiztosan és erővel telve, hogy a kórházi hálóingem uszállyá változzon! Az öltözői tükörbe nézve majd elmosolyodom, ha a sorstársaimmal való közös táncra gondolok, az együttes erőnkből pedig erőt gyűjtök.

Mert nőnek lenni jó, anyává válni pedig beteljesülés lesz! Már itt érzem…

Köszönöm ezt a feledhetetlen táncot a Csillagkuckónak és Diának, és nőtársaimnak, akik nélkül a koreográfia nem lett volna ugyanaz! 🙂

logo01

Leave a Reply