Igaz, hogy…de legalább:-)

pingvinMióta Antal Judit És Veled ki törődik c. könyvében olvastam egy jó tippet arra, hogy hogyan alakítsuk át a gondolkodásunkat negatívról pozitívra, azóta ezzel a módszerrel szórakoztatom magam. 🙂

A lényeg, hogy bármikor rám tör az elégedetlenség, vagy átjár egy negatív gondolat, azt kell mondanom, hogy: – Igaz, hogy ez történt, de legalább…és ide megfogalmazni, valami rosszabbat. Ez a módszer segít rávilágítani arra, hogy bármilyen nagy bajban vagyok, lehetne ennél sokkal rosszabb is. Egy csapásra derűsebb megvilágításba kerül a  jelen. Pl. Igaz, hogy megfáztam, de legalább nem vagyok súlyos beteg, vagy van időm itthon olvasni egy kicsit. Igaz, hogy mostanában, sokat dolgozom, de legalább több pénzt viszek haza. Lehet, hogy a házasságomnak vége, de ezzel lehetőséget kapok arra, hogy kipróbáljam és megtaláljam önmagam egy új élethelyzetben, és rátalálhatok egy olyan társra, akivel boldog lehetek. Igaz, hogy komoly beteg vagyok, de legalább van rá gyógymód. Igaz, hogy nem lehet természetes úton gyerekem, de legalább tudom, és létezik más lehetőség és út a célom felé.

Amikor olvastam, azt gondoltam, hogy nem lehetséges a “de legalább” kifejezés után mindig találni egy másikat. Ha velem baj történik, akkor könnyen annyira elkenődöm, hogy nem látok a saját borzalmas helyzetemen kívül semmi mást. Mióta tudatosan irányítom a figyelmem a boldogabb életem felé, arra jöttem rá, hogy ebben igenis lehet változni. Sőt, azt kell mondjam, hogy már hiszek abban, hogy az akadályok előre visznek. Minden egyes nehéz helyzet után több leszek és erősebb, ha Férjet is érinti, akkor a házasságunk, az összetartozásunk erősödik tőle. Amikor visszagondolok az életemre, akkor azt kell mondjam, hogy a nehézségek vittek mindig előre, azok után kaptam össze magam vagy váltottam. Gyakran egy nagy kudarc után tértem rá arra az útra, ami később a lehetős legjobb dolog lett az életemben. Magam sem hiszem, de képes vagyok hálát érezni a nehéz helyzetekért, mert tudom, hogy azok nem ellenem, hanem értem vannak. Terelnek, figyelmeztetnek, visznek éppen valamerre. Az “Igaz, hogy…de legalább” módszer viccesen egyszerűen tűnik, de kipróbáltam már valóban fájdalmas helyzetben, és nem hagyott el. Olyan tökélyre fejlesztettem, hogy gyakran humoros gondolataim támadnak tőle, szóval ráadásnak jól el is szórakozunk Én és Én:-) Pl. egyik nap azt gondoltam, hogy hú de fázom. Majd vészjelzőm figyelmeztetett: – Hoppá egy negatív gondolat! – automatikusan javítottam: IGAZ, HOGY FÁZOM, DE LEGALÁBB NINCS MELEGEM:-)

Leave a Reply