Házi felvágott

hazi felvagottAz egészséges életmód legfontosabb részét képezi az étkezés. Sosem hittem volna, hogy erre a változásra is képes leszek, de pár hónappal ezelőtt kiűztem a konyhámból a bolti felvágottakat (kivétel a házi kolbász és májas). Ehhez nagy mértékben hozzájárult Szabó Gábor előadása, ahol először is kivetítette a felvágottakat egy halálfejjel, miszerint az első számú rákot okozó élelmiszernek számítanak a piacon. Számos egészséges receptet kipróbáltam már, de a legnehezebben azt volt nehéz kitalálni, hogy mit fogyasszak reggelire. Az édes ízeket nem kedvelem, így sós túró-, halkrém, zöldségkrémek, tojás és sajtok kerültek a tányéromra mindenféle formában, de mi van akkor, ha húst reggeliznék? Elérkezett az idő, hogy nagy üzemben készüljön nálam a házi felvágott. 2015-07-02 16.12.20Az alapreceptet a Gyereketető oldaláról olvastam, és ki is próbáltam. A húshengert valóban percek alatt össze lehet keverni, de a sütése hosszadalmas folyamat, ráadásul a kész felvágott mennyisége 500 gr hús esetén elenyésző, pláne ha az ember egy húsevő Férjjel és kutyával él együtt. Az ízéért viszont rajongtunk, ezért fogtam bele a nagyüzemi felvágott gyártásba. Két és fél kg pulya és csirkehúst ledaráltam, négy felé osztottam, és különböző hozzávalókkal pakoltam meg őket. Így lett gombás-póréhagymás, fokhagymás- olivás, sajtos- kolbászos, és mustáros- csípős hústekercsem (mustárt és csípős Piros Aranyat kevertem hozzá). Együtt költöztek a sütőbe, majd miután kihűltek, becsomagoltam őket, és mentek a fagyasztóba. Így készen van a havi felvágott adagunk, és még csak a boltba sem kell leszaladni, ha kifogyunk belőle. A legszebb a dologban, hogy semmi adalékanyag nincsen az ízletes, valóban húsízű felvágottakban.

felvagottak

felvagottak2

Másodszori kipróbálás után két hasznos megfigyelés:

A legjobb és leghomogénebb állagú az a felvágott lett, amelyikhez hozzákevertem valamilyen folyékony állagú anyagot. Pl mustárt, vagy Piros Aranyat. Legközelebb kipróbálom sajtkrémmel is, vagy joghurttal.

A másik, hogy ha a darált húst készen vesszük valóban érdemes újra darálni, vagy kétszer daráltatni, mert attól lesz igazán felvágott állaga az ételnek, egyébként inkább fasírozottra hasonlít.

Egyéb egészséges recepteket a Menyaszörp oldalán itt találsz: 

http://menyaszorp.hu/epres-mascarpones-poharkrem/

http://menyaszorp.hu/karfiolrizs-gyors-vacsi/

http://menyaszorp.hu/barbie-salata/

http://menyaszorp.hu/truffel/

http://menyaszorp.hu/salata/

http://menyaszorp.hu/ferrero/

Keresd a Menyaszörpöt a szociális hálókon is: 

https://www.facebook.com/Menyaszorp?fref=ts

Instagramon: Menyaszorp

Leave a Reply