Formába hozom magam!!

PicMonkey Image“Formába hozom magam” mondhatni első része fejezet következik. Úgy tervezem egy folytatásos történet lesz tekintve a helyzet súlyosságát! Kilenc hete szültem, és úgy tűnik, hogy nyolc kiló felesleg maradt rajtam, karikásak a szemeim, lobonc a hajam és nem férek bele a ruháimba. Hetente ráállok a mérlegre, mondván, még úgyis mennek le azok a kilók maguktól.Sajnos mintha tovább nem mennének, maximum 0.0000001 grammot minden nap. A tükörbe nézve megállapítom, hogy nem is olyan rossz a helyzet, kicsit nagyobb vagyok, ennyi. Aztán meglátom magam egy egy évvel ezelőtti képen, vagy felpróbálok egy ruhát, ami tavaly jól állt, és rá kell jönnöm, hogy várhatom a csodát, nem fog eljönni. Itt bizony tennem kell valamit, hogy újra hozzam idővel a régi formám. Nem könnyű dolog ez számomra, mert bevallom még sosem akartam leadni 1-2 kilónál többet. Hirtelen azt sem tudom, hogy hogyan kezdjek hozzá. Persze nyolc kiló nem tűnik olyan soknak, pedig pont ezt a mennyiséget nehéz leadni. Akik harminc kilótól szabadulnak meg mindig elmondják, hogy az utolsó 5-10 kiló volt a legnehezebb. Aztán nem csak a kilókról van szó, hanem a lötyiségről is. Izmokat kell csinálnom magamnak, ami pontosan tudom, hogy milyen nagy munkával jár. Szóval eljött a tettlegesség ideje, mert hamarosan jön a tavasz, le kell venni a télikabátot, és szeretném újra jól érezni magam a bőrömben! A császáros sebemet és a két hónapos csemetémet elnézve februárban még nem tudok nagy dolgokat véghez vinni, mert a rázkódás, a nagy súlyok emelése és a hasizomgyakorlatok továbbra sem javasoltak. Pár előkészületet mégis megléphetek már. Minden tényezőt átgondolva, nekiállok formába hozni magam! Ha úgy tetszik, akkor bemutatom a táplálkozási és a mozgástervem februárra.

Alapelvek

Van pár szólásmondás, melyeket szem előtt fogok tartani. Ők azok:

Fő az egészség

Sosem tennék semmi olyat, ami nem egészséges. Ezért nem szeretnék követni semmilyen nevezetes diétát, és végképp nem fogok fogyókúrázni. Nekem végleges változásra van szükségem, amitől egészségesebb, frissebb és energikusabb is leszek.

Lassan járj, tovább érsz

Alapjában véve nem vagyok valami türelmes típus. Szeretek mindent jól és gyorsan megcsinálni, megszerezni. A terhesség és a műtét utáni testemmel viszont érzem, hogy mindennél jobban kell türelmet tanúsítanom magam felé. Nem fogok valószínűleg egyből öt kilométert futni, és el kell fogadnom, hogy sok gyakorlat nem megy majd az első időkben. Nem fogyok le sejthetőleg egy hónap alatt, és nem állok bikinimodellt a nyár elején. A célom hosszútávú és csakis óvatos lépésekkel érhetek el oda.

Nincs lehetetlen csak tehetetlen

Néha elnézem a hasamon és a hátamon lévő párnácskákat, és úgy érzem, hogy máris feladom. Nincsen az az életmódváltás, az a befektetett energia, amiktől ezek még egyszer újra feszesek lesznek! A múltkor este az ágyban oldalt feküdtem, Szabi hozzáért a hasamhoz, és ámulva kérdezte, hogy jaj ez a hasad? Azt hittem egy párna! ÁÁÁÁ!!! Nos erről van szó. El kell hinnem, hogy de igen, az átalakulás lehetséges. Igaziból ennél távolabbról is sikerült már sokaknak. Erre jó kis motivációs videók vannak, azokat előszeretettel megnézem ilyenkor. Például itt ez, majdnem felhúzom a futócipőm tőle (a futónadrágom nem jön rám 🙁 ) 🙂

Felvázolva a helyzetem, világos, hogy februárban nem tudok Iron Lady versenyre készülni. A február az előkészítő hónap lesz.

avokadosA terveim, avagy amit már februárban meg tudok tenni

Citrom. Imádom a citromot, különösen a téli hónapokban. A reggeleket langyos citromos víz ivással kezdem, és a napi teákat is jó sok citrommal ízesítem. Ez méregtelenít, felpezsdíti az emésztőrendszer működését. A reggeli citromos víz csodákat tesz velem, úgy tűnik, hogy a terhesség okozta emésztési problémáim is rendbe jönnek általa. Nem mellesleg sok-sok c-vitaminnal lát el. Heti kétszer az arcomat is bekenem vele, és rajta hagyom pár percig, majd lemosom. Igazi házi lifting kezelés. Tudtátok, hogy a citrom fogyaszt is? Sőt létezik citromkúra, itt olvashattok róla.

A 2017-es terveim közt szerepel a mindennapi turmixkészítés.  Mostanra igazi smoothie girl lettem, nagyon finom és változatos zöld turmixokat is kreálok, és igazán gyorsan, naponta tíz percet szánok rá. Mint a japán látványszakácsok, akik a kalapjukból kapják elő a késeket, én úgy varázsolom elő a zöldséget és gyümölcsöt, majd dobom a turmixgépbe. 🙂 Szabi is nagy smoothie – kedvelő lett, aminek örülök, mert tudom, hogy mindketten feltöltjük magunkat vitaminokkal és nem üt ki minket semmilyen betegség.

Sok vízivás! Annyira egyértelmű, hogy sok vizet kell inni, mégis mindig emlékeztetnem kell magam. Nekem az vált be, ha mindig kötöm valamihez az ivást. Pl.. : igyak minden pisilés vagy szoptatás és étkezés előtt stb.

Növény alapú táplálkozás. Bizony, bizony. A növényi alapú táplálkozás egyet jelent a hús elhagyásával. Minden más aspektusát tekintve úgy érzem, hogy nem új számomra ez az étkezési mód. Ez nem egy diéta, vagy egy fogyókúra, hanem életmódváltás, ami egy folyamat, és úgy érzem, hogy megértem a következő szintre: az év végére nem szeretnék húst enni! Le is írtam, tervem és időm van az odajutásig! Hogy mi az oka, és mi is az a növényi alapú táplálkozás, arról még fogok írni a későbbiekben. Arról pedig, milyen fontos leírni a céljainkat a megvalósuláshoz, arról írtam ebben a bejegyzésben. Csak úgy megjegyzem, hogy olyan vidéki családból származom, ahol a kocsonya a desszert és a disznóvágás az év egyik legnagyobb bulija (én sosem szerettem). Szóval ezzel a változással lehet kitagad az apám a családból, mondván, nem elég, hogy nem iszom a pálinkáját, de még nyúlkaját is eszem! Van még bennem egy-két hiedelem és hitetlenség a növényi alapú táplálkozással kapcsolatban, melyekre csakis akkor kapok választ ha kipróbálom. Nem állok készen a teljes váltásra, de ahhoz, hogy kipróbáljam, van elegendő ismeretem és elszántságom. Így FEBRUÁRBAN NEM ESZEM HÚST, hanem növényi alapú táplálkozás szerint, vegetáriánus étrenden élek. Aztán majd beszámolok a tapasztalataimról. Recepteket és ételfotókat is hozok természetesen. Találtam  hozzá ezt az applikációt is, ami nem csak a kalóriákat számolja, de figyelembe veszi, hogy szoptatok, és azt, hogy tápanyagokból, vitaminokból is eleget vigyek be. A növényi alapú táplálkozáshoz is vannak inspiráló alanyaim: Boho Beautiful és Ella . Fantasztikus élettörténeteik vannak és annál is ínycsiklandozóbb receptjeik, Boho-nak csodás jógavideói és kemény pilates workout-jai. Alig várom, hogy kipróbáljam őket! Márciusban bekeményítek 🙂 !!!

Mozgás:

Gyors gyaloglás babakocsival (reméljük már nem a jégen), ezzel előkészítem magam a futásra. Hétvégén, ha egyedül megyek a piacra sem ülök buszra, hanem a 15 percnyi ütemes sétát választom.

Könnyített jóga. Ezt a sorozatot kezdtem el csinálni, és igaziból már a felénél tartok a kedvencemmel Adriene-nel, csupán a hasizmos részeket hagyom ki, illetve a hasalós pózokkal vagyok óvatos. Igaziból figyelem a testem, és azt végzem, ami jól esik. Ez a lényeg, és az jut eszembe, amit általános iskolában az első nap a tanító néni felírt a táblára, mi pedig a füzet első oldalára másoltuk, egy József Attila idézetet:

“Dolgozni csak szépen, ahogy a csillag megy az égen. ”

Valahogy így állnak a terveim februárra. Te mit teszel a tavasz előtt a testedért, az egészségedért? Mivel melegítesz be?

Köszönöm, hogy olvastál! Ha tetszett az írásom, akkor nézz be hozzám Facebookon és Instagramon a sok-sok húsmentes, finom ételfotóért és receptért!

Leave a Reply