Akadálypálya

Az akadálypálya egy mozgásos játék. Tökéletes olyan alkalmakra, amikor egyébként keveset mozog a gyerek, vagy nincs lehetősége eleget kint játszani. Sokféle mozgásmintát tud vele gyakorolni, a gyerekek szeretik, és minden otthonban vannak hozzá eszközök, csak körbe kell alaposan nézni. 

Hozzávalók:

 • ragasztószalag
 • babzsákok,
 • kukac,
 • nagy párnák,
 • fellépő,
 • székek,
 • zsinór
 • bábuk,
 • tologatós-húzogatós játék
 • sátor
 • pléd
 • kislabdák
 • vödör, doboz vagy lavór

Segítségképpen leírok pár ötletet az állomásokhoz, és máris rá fogtok jönni, hogy az egész lakásotok egy potenciális akadálypálya, és mennyire jó ötleteik vannak! 🙂

Kötélállomás

Kötélből, ugrókötélből lehet kört csinálni, abba beugrálni, bele dolgokat dobni. A kötélen lehet egyensúlyozva mendegélni, egymás elé rakosgatni a lábakat. Ehhez biztosan segítség kell, de nagyon jó figyelemfejlesztő.

Bújós állomás

Minden jó, amibe be lehet bújni, vagy ami alatt át. Szék, asztal, doboz, sátor, két székre ráterített takaró. Nekünk van ehhez egy hosszú, piros kukacunk. Viszonylag hamar beszereztem, mert hallottam régen olyat, hogy a császáros gyerekek nem mernek bebújni ilyen csatornákba, mert sosem jöttek át egy másikon :-). Megjegyzem, nem vettem észre, hogy Kolosnak valaha ellenvetése lett volna átmenni alatta.

Célba dobálós állomás

Lehet készíteni lavórból, dobozból, vödörből, és plüssökkel, babzsákokkal, labdákkal lehet dobálózni. Mi most kaptunk kölcsön egy céltáblát ragacsos labdákkal, nagyon nagy kedvencünk, Kolos imád célba dobni és nagyon ügyes is ebben.

Szlalompálya

Székekből, kuglifigurákból, babszákból, dísztökökből. Az akadályok között pedig lehet szlalomozni sétálva vagy valamilyen toligálós járgánnyal, bicajjal, rollerrel. Kolos ezt fakutyával és hús-vér kutyával csinálja.

Szenzoros lépegetős/tapogatós állomás

A lényege, hogy különböző keménységű és méretű felületen lépkedjen a gyerek. Még én sem készítettem el egy fix szőnyeget, hanem a jógaszőnyegemre szoktam pakolni tárgyakat, és azon lépkedünk simán vagy medvejárással, törpejárással. Babzsákot, kavicsokat, szivacsokat, hungarocellt teszek a pályára, de lehet egy nagy tálban, dobozban kukorica, liszt, zsemlemorzsa vagy akármilyen anyag, amibe a gyerekek beleléphetnek zoknival és/vagy mezítláb. Ezekbe az anyagokba el is rejthetünk apró tárgyakat, pl kisautókat, és azokat a gyerek meg kell találja, kézzel ki kell gyűjtse.

Interneten nagyon sok ötletet lehet találni szenzoros szőnyeg készítéshez sensory rugs néven. A szőnyeg alapja lehet habtapi, vagy régi jógaszőnyeg. Hogy mi mindent lehet ráragasztani, ahhoz határ a csillagos ég; gombokat, fonalakat, kavicsokat, buborékfóliát, szivacsokat. Érdemes előre elkészíteni, és akkor egész télen használhatjuk. Szerintem ajándéknak is tökéletes.

Átmászós állomás

Át lehet mászni párnákon, ágyhosszabbítókon, fotelokon, puffokon, babzsák-fotelon. Nálunk a kanapé sem tabu, az egyik állomás a fellépőről kanapéra mászás, majd onnan kell átmászni a karosszékbe.

Labirintus állomás

Nagyon szeretem a ragasztószalagot, mert sokféle dolgot tudok vele varázsolni percek alatt. Például labirintust. Észrevettem, hogy Kolos egy ideje nagyon szeret vonalak között menni. Azóta rendszeresen készítek neki ragasztószalagból kis pályákat. A vonalak között lehet sétálni, tologatni rajta labdát, autót, de én ragasztószalagból rögtönöztem már autópályát parkolóval.

Mocsári állomás

Csak a kirakott tárgyakra lehet lépni. Én babzsákkal oldom meg, de láttam már, hogy valaki virágokat vágott ki szivacsos anyagú mosogatórongyból. Kisebb gyerekeknek lehetnek ezek sima párnák is, így is éppen elég nagy kihívás nem melléjük lépni.

Remélem tetszettek az akadálypályás ötletek, és kipróbáljátok őket! Ha van kedvetek fotózzátok le a legkedveltebb állomást, és mutassátok meg, osszátok meg velünk is.

Ha tetszett a bejegyzés, és úgy gondolod, hogy mának is jól jöhet, segíts egy megosztással!

Jó játékot! 🙂

 

Leave a Reply