8+2 karácsonyi ajándékötlet óvodásoknak

Szerettem volna az ajándék-ötlettárat bővíteni, mert tudom, hogy sokatoknak nagyobb gyerekei is vannak, több gyereke is. Megkértem Anna kolléganőmet, hogy segítsen ki. Anna három kisgyerekkel van otthon, saját blogot is ír, így tudtam, ha az idejébe sikerül bepasszírozni, akkor nagyszerű ötletekkel rukkol majd elő. Így is lett, írt nekünk egy hasznos, és igazi melegséget sugárzó kis bejegyzést az ajándékozási szokásaikról, ajándékokról, játékokról. 

Nagy a családunk, így a gyerkőceink viszonylag sokszor, viszonylag sok ajándékot zsebelhetnek be nagyszülőktől, nagynéniktől, nagybácsiktól és tőlünk. Igyekszünk minimalizálni az ajándékdömpinget, mert látjuk, hogy a túl nagy játékhalom teljesen felesleges. Csak útban van, úgysem játszanak a felével, de továbbajándékozni mégsem hagyják a különböző darabokat ilyen- olyan indokkal. Én meg a gyerekek nélkül nem szeretek szanálni. Élénken él bennem a nővérem szívfájdalma, hogy „mi lett a nagy kapucnis babával?!?!”

De most nem az egyszerűbb gyermekkor a téma, hanem hogy mi lehet jó ajándék egy óvodáskorú lurkónak.

A 3-6 évesek egyik kedvenc játéka a szerepjáték. Mikor ők bújhatnak a doktor néni, Tűzoltó Sam, egy kiskutya vagy akár a konyhás néni bőrébe. Az enyémek ilyenkor előszeretettel öltenek jelmezt is magukra. Legyen az direkt erre a célra készült mini tűzoltó készülék, vagy egy nagyobb sapka, amit sebtében fejükbe nyomnak nehogy hajszál hulljon a készülő tojásrántottába. A legjobb, ha mi magunk is beszállunk, és minőségellenőrként, vagy inkább megvendégeltként kivesszük a részünk a főzőcskéből.

A kreatív játékok is tarolnak. Ha eddig még nem tettük, készíthetünk együtt gyurmát, festhetünk, ragaszthatunk, vághatunk kedvünkre. Nálunk az ehhez szükséges színes, különleges papírokból újra és újra fel kell tölteni a tárat. De a legújabb kedvenc, ami az  ötéves által került a házba, ámde a hároméves is kedvet kapott hozzá fiú létére, az a vasalható gyöngyözés. Kicsit nehéz ezt biztonságos keretek közé szorítani a nyújtózkodni tanuló egyéves mellett, de nem futamodunk meg a kihívások elől. Nelli lánykánk nagy öröme, hogy készít valami egyedi formát a gyöngyből, én kivasalom és ahogy összeolvadnak a gyöngyszemek, lesz tartós a figura. Másnap pedig viszi a kis ovistársainak ajándékba. Szeretem, hogy ilyen nagylelkű!

Ebben a korban pedig nagy feladat és móka egyben: a társasjátékozás! Ehhez kellenek kipihent idegszálak a felnőtt és gyerek résztvevőktől egyaránt. A titok, mindenkor ragaszkodjunk a szabályhoz! Én sosem csaltam azért, hogy a gyermek érhessen előbb célba. Utólag örülök ennek, mert két gyerekkel játszva melyik kezem harapnám le, hogy valamelyiknek jobb legyen? Így igen, vannak hisztis játékbefejezések, de pár nappal később megy már hiszti nélkül is. Már Matyink is, a maga három évével egész jól be tudja tartani a szabályokat és a számlálást is ügyesen tanulja a bábukkal való lépegetés kapcsán.

Nagyon szeretjük a Bogyó és Babóca társasjátékokat, mindegyik fajtájában van valami poén, amiért érdemes játszani vele. A Halli Galli is remek, bár ez egy kicsit gyors még Matyinak, ez inkább Nelli terepe. Nem úgy a memória! Matyi simán, minden erőlködés nélkül legyőz párkereső játékban, komolyan, még akkor is, ha kávézom közben!

 

A játékok új dimenziója pedig a LEGO. Az édesapjuk nagy – nagy Lego-rajongó. Ez az a játék, ami húsz év után is sértetlenül került elő a padlásukról, és nagy áhítattal helyezte el nálunk az egyik sarokban (padlás híján). Tavaly tisztogatták le egyesével az építőelemeket és azóta egyre több Lego doboz kerül hozzánk. Tényleg remek játék! Ebben valóban nincsenek korlátok, maximum a kisebb testvér miatt: térbeliek. Illetve néha felszippantok a porszívóval egy – egy elkószált darabkát, kitúrom a porszívózsákból (néha nem). Emiatt én nem bánnám, ha maradnánk a Duplo-nál, ami mindenkinek szabad és biztonságos élvezet, de hát apára is tekintettel kell lenni! Az pedig valóban szívet gyönyörködtető, mikor együtt munkálkodnak egy hercegnős palota vagy egy billenős teherautó összerakásán.

A mesekönyveket sem hagyhatom ki a felsorolásból. A három éves még élvezi Bogyó és Babócát, az öt éves már annyira nem. Mátyás király történetei, Boribon meséi jöhetnek minden mennyiségben. Nagy kedvenc még Pöttyös Panni és az ablakocskás, kinyitható információs könyvek például az űrről, vagy a tornázásról. Mi a Mesélő Bibliát is gyakran forgatjuk, karácsony kapcsán ez is remek ajándék lehet. A téli estéken pedig együtt bekuckózni a sötét szobában és diafilmet vetíteni, nagyon hangulatos családi mulatság.

Azt hiszem, szülőként akkor adunk igazán jó ajándékot, ha önmagunkat adjuk. Megvehetem a legcukibb, világító „én kicsi pónim”, ha utána nem szánok időt arra, hogy együtt játsszak a gyermekemmel.

A tűzoltónak is szüksége van valakire, akivel együtt segíthet a bajbajutottakon. Meg vagyok győződve arról, hogy a gyermekeink egy – két játékra emlékeznek majd maximum. A kedvencekre. De azt az érzelmi biztonságot és önbizalmat, amit azáltal kapnak, hogy érzik, fontosak nekünk és szeretjük őket, mert időt szánunk rájuk, nem pótolhatja semmilyen játék. Ezzel persze nem azt mondom, hogy fukarkodjunk az ajándékokkal, mert csodálatos dolog látni a csillogó szempárokat egy – egy vágyott kincs kapcsán. De talán jó vezérelv, ha a mérték az érték ezen a területen is.

 

+1 tipp:

Karácsonykor minden gyermekünk egy nagyobb ajándékot kap. Ami jellegzetes, amit később is vissza tud idézni, hogy „ezt karácsonykor kaptam”. Matyinak ilyen például a láncfűrésze, amihez munkáskesztyű is dukál. Nellinek pedig az öltöztetős horgolt babája csinos kis kalappal, szoknyákkal, cipővel. Ezt egészíti ki egy közös ajándék, hogy az osztozást is gyakorolják és megérezzék milyen jó valamit közösen használni, élvezni. Mivel elromlott a diavetítőnk, idén egy új masina lesz a közös családi ajándék. De jó lesz gyerekkorunk meséit újra elővenni!

 

++1tipp:

Ismerkedjünk meg a Logico sorozattal! Nagyon gyorsan rákapnak a gyerekek. Remek lehetőség ez az önálló játékra. Önellenőrzéssel, elmélyüléssel. Remek szórakozás csendes pihenő idejére, ha a nagy nem tud elaludni, de a kicsinek még nélkülözhetetlen a délutáni szunyóka.

Köszönjük, hogy elolvastátok ezt a bejegyzést! Reméljük, hogy új ötletre vagy megerősítésre találtatok benne!

Anna blogját itt olvashatjátok!

További jó készülődést az ünnepekre!

Leave a Reply