6+1 jógás videóajánló kismamáknak

jogaA terhességem első 12 hetében nem volt javallott semmilyen mozgást végeznem a sétáláson kívül, így a jógaszőnyegemen csak meditáltam, nyújtózkodtam hetekig. A 16. héten elkezdett fájni a derekam, hátam, nyakam, lelkileg is megviselt az állapotom. Éreztem, hogy éppen itt az ideje visszapattanni, jobban mondva gurulni 🙂 a matracra. Íme 6+1 jógavideó, melyek hosszas kipróbálás, válogatás után a kedvencemmé váltak. Eleinte nem volt sok kedvem az új műfajhoz, mert elnézve a kismamás jógát unalmasnak láttam, a testem nehézkes volt, én pedig mindig álmos . Aztán elmentem egy élő kismama jógára, és ott jöttem rá, hogy lehet nézegetve nem érdekes, de csinálva pont az, amire szükségem van. Sajnos a lakóhelyemhez közel nincsen kismamajóga foglalkozás, így elkezdtem videók után kutatni. Én szeretek itthon is jógázni, az egy másfajta elmélyülés, na és itt van a kutyusom, akivel a közös programunk is. Keresgélve a Youtube videók között, találtam nagyon sok kismamajógát, akár még trimeszterekre is bontva. Mégis rendesen válogatni kellett köztük, mert bizony felleltem olyanokat, melyek tartalmaztak olyan pozíciókat, amelyek egyáltalán nem javallottak vagy nem kényelmesek egy kismama számára. Ilyenek pl. a hátrahajló pózok. Aztán olyanra is rábukkantam (nem is egyre), ahol az oktató nem állapotos éppen, és olyan gyorsan csinálja a gyakorlatokat, hogy nem tudtam követni. Plusz tíz kilóval és nagy hassal nem tudom magam olyan gyorsan a földre vágni, majd felállni, anélkül, hogy kiköpném a gyerekem. Az első trimeszterben a guggoló pózok sem a legjobbak, bár erről megoszlanak a vélemények. A testemre hallgatva azt kell mondjam, hogy nem estek egyáltalán jól kb. a 20. hétig. A legfontosabb szabály pedig azt hiszem az egy kismama mozgását illetően, hogy nem szabad olyat csinálni, ami nem esik jól! Nekem összességében azok lettek a kedvenceim, ahol az oktató maga is kismama. Ők általában nem sietnek, nem végeznek lehetetlen mozdulatokat, és a gyakorlás közben még jó tanácsokat is osztogatnak. Sajnos magyar nyelven nem találtam olyan videót, amit szerettem volna, de szerintem egy kis angol nyelvtudás, és hozzászokás elég, hogy az angol nyelvű videókra tudjunk tornázni.

1. Az első videó egy nagyon könnyed,ráhangoló gyakorlás sok légzéssel, Lara Dutta-tól, aki egy indiai születésű színésznő, modell és szépségkirálynő. Ezt a rövidke mozgássorozatot már az első trimeszterben is mertem végezni. Relaxál, ráhangol az állapotomra, megnyugtat, segíti az első kapcsolatteremtést a babával. Akkor még a hormonkezelésektől sajgó méhemnek, petefészkemnek nem is esett volna több ennél, és nem is mertem volna többet mozogni.

2. A következő kedvencem szintén nem egy nehéz sorozat, szerintem egészen kezdő jógások is végezhetik. Sarah Beth reggeli és esti jógavideókat is készített. Ráadásul rövidek, így ha kevés időm, energiám is van, húsz perc általában mindig belefér. Amikor nem dolgozom, a reggelit rendszeresen végzem. Egész napra könnyeddé tesz, megszünteti minden nyűgöm. Neki amúgy van egészen hosszú kismamajóga videója, amit már csak pénzért lehet beszerezni, nem is kevés, ha jól emlékszem, így én a három kis jógavideójával beértem.

3. Ez a videó szintén esti gyakorlásnak van hirdetve és minden szinten és trimeszterben végezhető. Enyhíti a hátfájdalmakat, javítja a keringést, ellazít. Észrevettem, ha ezt a gyakorlatot csinálom elalvás előtt, akkor tényleg  nagyon jól alszom, és ez a gyakorlat nyújtja ki leginkább meg a hátsó izmaimat, csípőm és a fenekem.  Ráadásul a kutyus a videón kb. úgy viselkedik, mint az enyém jógázás közben, és vicceseket is tüsszent. Nagyon egyszerű gyakorlás, de nekem az egyik legkedvesebb.

4. Rachel Breeding jógái véleményem szerint nem kezdőknek valók, én mostanában kezdtem rá gyakorolni. Nagyon jól átmozgat, erősít, és hangsúlyt fektet a helyes kivitelezésre. Úgy érzem, hogy amikor vele jógázom, akkor csinálom a legpontosabban a pózokat, és bizonyos ászanákat vele sikerült először igazán helyre tennem. Olyan napjaimon végzem, amikor sok az energiám, és nagy kedvem van a mozgáshoz.

5. A második lombikom előtt találkoztam a kundalini jógával, és élveztem hatásait. Azt is mondják, hogy ez a jóga a lélek jógája. Ez a videó mégis nagyon jól ellazít, de annál valami több. Békét sugároz, áldást, az állapotosság szépségeit engedi megélni. Olyankor csinálom, amikor közel akarok lenni a babámhoz, magamhoz, amikor a lelkem különösen vágyik a feltöltődésre. Szerintem ez is bármelyik trimeszterben végezhető gyakorlatsor. Megtanít elcsendesülni, magunkba mélyedni. Javaslom a csukott szemmel végzést, és a hangerő növelést, mert gyönyörű mantrák és emelkedett zene szól a háttérben.

6. Tammy, aki hozzám a legközelebb áll, és az ő gyakorlatait csinálom a legtöbbször. Minden igényemet kielégíti egyszerre. Ellazít, átmozgat, változatos videók, biztonságos gyakorlatok (a guggolásokat kihagytam az elején), és közben jó tippeket, tanácsokat ad. Figyel a gátizom megtornáztatására is, ami szerintem a kismama jóga elengedhetetlen része kell legyen. Gyakran végez olyan mozdulatokat (pl csípőkörzések), melyek kismamaként nagyon jól esnek, a belső szerveket is ellazítják és a baba fejlődésére is jól hatnak. Nálam Tammy a befutó! 🙂

 

+7 A ráadás nem egy Youtube-on fellelhető videó sajnos, viszont magyar nyelvű. Lombos Melinda kismamajógáját nagyon megszerettem a várandósságom legelején. Szinte vele kezdtem újra jógázni, nagyon könnyed, átmozgató gyakorlatai jólesőek, és egyedülállóan hosszú relaxáció, meditáció van a felvétel végén. A kismama meditáció pedig ritka, mint a fehér holló, szóval igazi ajándék, ha rábukkan az ember néha egyre itt-ott.

Úgy érzem, hogy kötelességem megemlíteni, hogy a kismamajógának vannak bizonyos szabályai, hogy eléggé biztonságosan végezd, ezeket be kell tartani, most már saját tapasztalatból mondom:

  • Nem szabad túllépni a határokon, sőt a határt sem érdekes elérni. Én úgy szoktam csinálni, hogy az erőm kb. 80%-t teszem bele,
  • Meg szabad, sőt kell állni. Szoktam pár perces szüneteket beiktatni,  megvárom, míg a légzésem és a pulzusom visszaáll alapállapotba.
  • Lehet, sőt kell inni. A jóga közben az ivás nem ajánlott, de a kismamajóga kivétel.
  • Lehet, hogy hajlékonyabbak vagyunk a várandósság alatt, de sérülékenyebbek is, ezért sincsen túlfeszítés, határfeszegetés!
  • Azt csináld, ami jól esik. Ez a jógázásnak amúgy is egy jellemzője, de most még jobban tudnunk kell, hogy mire vágyik a testünk. Lehet nem minden nap jógára, és az is lehet, hogy bizonyos napokon bizonyos pózok nem esnek jól. Én csináltam magamnak egy saját válogatást a kedvenc videóimból, így minden nap megtalálom a kedvemre valót. Ez egy jó időszak, hogy mindennél jobbam megtanuljunk hallgatni a testünkre, a lelkünkre, a babánkra.

Remélem vannak még várandós társak az olvasók között, és talán az én videóim közül más is rátalál a magáéra. Egyébként pedig a kismamajóga gyakorlás teljesen jó kezdőknek, hátfájással küszködőknek, lazítani vágyóknak is. Ha valaki talált még jó videót, vagy más vált be nála, az pedig küldje el nekem! 🙂 Nagyon sok jó videó leledzik a Neten, én éppen a fent említettekre bukkantam rá, de azt kell mondjam, hogy nem elég kilenc hónap arra hogy mindet kipróbáljam.

Jó gyakorlást, boldog kismami napokat kívánok! 🙂

Leave a Reply