40 benti játéktipp esős napokra

Akkor kezdtem  összeírni ezt a játékgyűjteményt, amikor esténként azon kaptam magam, hogy ötpercenként nézem az órát, Szabit epekedve várom haza, Kolos nyűgőssé vált, én rosszkedvűvé. Nemes egyszerűséggel unatkoztam, hiányoztak a csepeli barátok, akikkel összejártunk, az ottani ingyenes játszóház, a játszóterek és a Pláza. Valahogy ott volt hová kimozdulni télen is. Itt gyakran úgy érzem, mióta hideg van és hamar sötétedik, mintha valami szellemvárosban élnénk egyesegyedül. Az utcák kihaltak, és a gyenge közvilágításnak hála sötétek, nem szívesen mozdulunk ki. Egyik nap kétségbeesve vártam haza Szabit, és kifakadtam, hogy nem hiszem, hogy kibírom a telet, akármilyen jó is volt a nyár és az ősz itt. 

Nemrégiben egy ismerősöm csodálkozott, hogy Kolos milyen jól beszél, és milyen “kis okos”-mondta. Hozzátette, hogy én biztosan egy csomó fejlesztőjátékot játszom vele. Fejlesztőjátékot? – gondoltam. Bevallom nem szoktam. Gyógypedagógusként sem éreztem soha úgy, hogy fejlesztőjátékot játszottam volna a gyerekekkel. Őszintén szólva a fejlesztés szótól kicsit a hideg is kiráz. 🙂 Inkább csak játszottam, és teszem Kolossal is sokat. Játszom vele, és a játék fejleszt. Mindent! Kutatások is bizonyítják, hogy az a gyerek, akivel leülnek gyakran játszani, ők később is szívesen és elmélyülten játszanak egyedül is. Ha nincs is éppen időnk, akkor is célszerűbb elkezdeni játszani valamit a gyerekünkkel, majd ha bemelegedett hagyni egyedül, és végezni a dolgunkat, mint odaállítani a (fejlesztő) játékhalom közepére és ráparancsolni: – Játsszál!

A másik ok, amiért gyűjtöm a benti játékötleteket, mert egy kisgyereknek napi 4-5 óra szabadban játék lenne az ideális, amit teljesen esélytelennek érzek télen megvalósítani. Legalább a mozgásigényét igyekszem az ötleteimmel kielégíteni, ezért lesz jó pár mozgásos játék a gyűjteménybe. De ne is beszéljek már annyit a játékokról, itt a gyűjtemény:

1.Gyurmázás

Ismeritek a főzött gyurmát? Egyszer nagyon régen írtam róla a blogon, itt található recepttel együtt. Mostanság felfedeztem a Pepco-ban kapható gyurmát, amit szintén nagyon szeretünk. Nemrégiben radiátoron meg is szárítottuk a műveket, most már karácsonyi dekorációként lógnak a folyosón. A gyurmázáshoz előszeretettel használjuk a mézeskalács-szaggatót és a sodrófát a konyhámból, de lehet tűzni bele, lukakat készíteni, tépni, sodorni, gyurmából és fogpiszkálóból egyszer jógázó figurákat csináltam, és aztán lejógáztuk a pózokat. 🙂

2. Só-liszt gyurma készítés

Én ezt még Kolossal ki sem próbáltam! Hamarosan sort kerítünk rá…

3. Rajzolás nagy lapra

A nagy lap szerintem fontos, könnyebb a kibontakozás. Az Ikeá-ban kapható tekercset használom hozzá, nagyon sokáig elég. Általában a földre terítem a lapot, és kipakolok minden rajzolóeszközt hozzá: filcet, zsírkrétát, ceruzákat. Gyakran terítek le nagy lapot akkor is, ha vendéggyerek jön hozzánk, ez mindig jó közös móka.

4. Gyerek körberajzolása nagy papírra

Hasznos dolog ebben a korban. Mostanában fedezik fel, hogy ők külön személyek, szeretik tanulmányozni magukat, a testüket. Körbe lehet rajzolni aztán más családtagot is, ha bejött, és utólag berajzolni, megnevezni a testrészeket.

5. Krumplinyomda lepedőre, papírra

Én ezt nyáron szoktam inkább és kint, de nagyon ötletínséges időkben még lehet bevetem. 🙂

6. Nyomdázás

7. Tárgyegyeztetős, vagy körberajzolós

Szintén nagy papír kell, és pár nagyobb meg kisebb tárgy a lakásból. Egyszerűen körberajzoljuk őket, majd ki kell találni, hogy melyik tárgy hová illik a körvonalaik alapján.

8. Festés

és minden, ami festékkel művelhető. Interneten fantasztikus ötletek vannak. Ugye nem gondoljátok, hogy egy kétéves túl kicsi a festéshez? Nem az! Engedjük, hogy megtapasztaljon, megismerjen minél több anyagot!

9. Autógurítás, versenyeztetés kartonlejtőn

Nálunk megmaradtak költözős játékok. Így hívjuk, amiket akkoriban kartondobozokkal játszottunk. Bizonyos kartonoknak maradni kellett, például amin jól lehet autókat legurítani.

10. Akadálypálya

Erről egész bejegyzést írtam, csak kattintsatok erre a linkre!

11. Zenekar

Hangszerek és éneklés kell hozzá semmi más, a többi jön magától! 🙂

12. Társasjátékok

Melyek az első társasjátékok? Memóriakártya, nálunk a gyerek UNO is, mert szeret már színre szint tenni. A halacskás-horgászós játék, a képes dominó, Csigafutam társasjáték (ha ismeri a színeket).

13. Diavetítés

14. Könyvnézegetés 

Sokszor hallom, hogy a gyerekek nem figyelnek kicsi korukban a mesére. Ilyenkor inkább csak képekről meséléssel próbálkozzunk, ahhoz talán lesz kedve.

15. Közös élmény lerajzolása

Nekünk a második füzetünk telik már be, amit úgy hívunk, hogy Koloskönyv. Ide szoktam lerajzolni a számára fontos eseményeket, és ebben a könyvben vannak a családtagok, ismerősök képei is.

18. Labdagurítás egymásnak alagúttal

Ha a sima labdagurítás már unalmas, akkor lehet közénk alagutat építeni, és máris ott az új kihívás. A labdák amúgy nagyon jó játékok! Nem szeretem a halmozást, de labdából bátran legyen pöttyös, szúrós, kicsi, nagy, pattogós stb.

19. Párnacsata

Kapcsolódó játéknak is hívom. Mint minden mozgásos játék, sok-sok örömöt okoz, segít valóban kapcsolódni a gyerekemhez, és az egész család játszhatja. Feszültségek, hisztik esetén, vagy ha mi fáradtak vagyunk, lehangoltak, különösen ajánlom. Mindenkin segít.

20. Ágyneműbomba

Minden igaz rá, ami az előzőre, de ez egy igazán jó mulatság. Mi is szeretjük Szabival, és igazi gyerekfárasztó játék, ráadásul nekünk nem kell hozzá emelgetni. Amikor valamelyik takaró mosás előtt áll, akkor teletömködöm párnákkal és más takarókkal. Egy óriási, puha ágyneműbomba lesz belőle. Nálunk nem tilos a kanapén járni, ezért onnan lehet beleugrani, de trambulinról is el tudom képzelni. 🙂

21. Autóverseny

Nincs benne semmi extra, de mégis jó program. Autókat egyszerre lejtőn vagy sima pályán elgurítunk, és megnézzük, hogy melyik az első. A nyertes versenyzik a következő autóval, és megnézzük, hogy ki lesz a végső nyertes, ő elnyeri a leggyorsabb autó címet.

22. Autópálya ragasztócsíkokkal

23. Bújócska az egész házban

24. Bábszínház

25. Tésztafűzés

Bár ez itt nem tészta, hanem mézes karika, de mindkettővel működik

26. Építés

27. Kicsi, plüss labdák válogatása

Szín és/vagy forma szerint. Pepco-ban kapható!

28. Rétestöltés

Közös főzéses, sütéses ötlet kifogyhatatlanul sok van, a legtöbb étel valamelyik részének elkészítésére meg tudjuk hívni a gyerekeket biztosan. Én csak pár nálunk legutóbb előfordulókat írtam össze.

29. Palacsintatöltés

30. Keksztekercs, kekszgolyó készítés

31. Kimosott ruhák kiszedése a mosógépből

Fontosnak tartom, hogy már egész kicsi korban legyenek feladatai a gyerekeknek. Persze a képességeikhez mérten. Nyilván nem fogják kétévesen kitakarítani a szobájukat, de az alapjai – annak, hogy hatévesen megtegye – most tevődnek le. Szerintem nagyon szeretik a kicsik ha van saját miniseprűjük, felmosójuk, gereblyéjük kint, és velünk együtt dolgozhatnak.

32. Teregetés

33. Zoknipárosítás

34. Szennyes ruha-válogatás

Ez apáé, ez anyáé, itt egy zokni, ez meg egy vonatos pulcsi stb. beszélgetések közben.

35. Célbadobás

36. Szerepjátékozás

Főzős, autószerelős, vásárlós stb.

37. Táncolás, zenehallgatás

38. Jógázás, tornázás

Ebből születik a birkózás, családi szendvics és egyéb szórakozás 🙂

39. Mesenézés

Elméletileg három éves korig nem szabadna a gyerekeknek semennyit sem képernyőt nézni. Ha mégis úgy alakul, akkor érdemes kiválogatni, hogy mit néz a gyerek, vagy melléülni, beszélni vele a látottakról.

40. Családi fotóalbum nézegetése

Remélem, hogy találtok kedvetekre való játékokat a válogatásomban, mely a teljesség igénye nélkül íródott, mert mindet képtelenség ide leírni. Ugye nem is kell olyan unalmasan teljenek ezek a téli napok? – én erre jutottam a lista végére.

Ha van bevált ötletetek, osszátok meg velem és a többi olvasóval!

Ha tetszett a gyűjtemény, osszátok meg, hátha másnak is kapóra jön!

Jó játékot, örömteli közös élményeket kívánok!

Leave a Reply