3+néhány játékötlet költözéshez

A költözés egy igazi kaland! No, nem a szülők, hanem a húsz hónaposok számára! Festés, pakolás, dobozok, lemosás és társai csupa izgalom, egy gyereknek ott a helye!!! Ha mégsem, akkor is ott van. 🙂 Nem tudom, hogy a felújítás hatására-e, de Kolos elkezdett rajzolni, festeni, alkotni. Eddig is húzott pár vonalat papírra, ha a keze ügyébe akadt egy zsírkréta vagy filc, de szerintem csak maga a nyomhagyás érdekelte, most viszont ábrázol. Nem csak firkál, hanem elmondja, hogy mit rajzol, több színt használ és kéri, hogy mi is alkossunk vele együtt. Folyton Zongot és közlekedési eszközöket rajzolunk. 🙂

Ahogyan ő változik, úgy a mindennapi tevékenységeink. Lett kicsi asztalunk, filckészletünk, ragasztónk, papírtömbünk, rajzlapunk, festékünk, ecsetünk… Végre eljött az idő, amire úgy vártam! Míg Szabi a távirányítós autós és legós korszakért sóvárog, addig én már vigyorgok, mint a fakutya, mert nekem ez az ügyködős – kreatívkodós rész a terepem (persze csak az éneklős-mondókázós rész után, és az ifjúsági irodalom olvasós előtt). A munkám is ilyesmi volt, de a saját gyerekemmel együtt ténykedni még motiválóbb és élvezetesebb. Imádom, hogy bedobok egy ötletet, Kolos is hozzátesz (elkápráztat az ötleteivel), és a végére lesz valami egészen más. Ezek a közös tevékenységek elmélyült, közös időt eredményeznek, ezért gondoltam megosztom az elmúlt hetek legjobban sikerült játékait. Nem árt hozzájuk egy felújításra váró ház, amit nem sajnálsz, de viccen kívül egy udvar is megteszi.

“Jöhetnek a papírok, krepp vagy sima,

olló, ragasztó, festék és nem lesz itt hiba!”

A biztonság kedvéért megosztok pár dolgot tanácsként, melyeknek nem árt tudatában lenni, mielőtt az ember egy totyogóval bármilyen “szervezett” játékba kezd. A legfontosabb, hogy egyáltalán nem kellenek mindig a szülő által kitalált, szervezett játékok. A gyerek önálló felfedezése, idejének kitöltése, spontán játéka a legértékesebb. Ezek az ötletek hébe-hóba mégis jól jöhetnek.

  • Nem szabad erőltetni semmit, pláne nem a saját elképzeléseinket. Az ötleteinket inkább felkínáljuk, nem ráerőltetjük a gyerekekre. Az az igazi bizonyíték arra, hogy egy játék úgymond “bejött”, hogy a gyermek továbbszövi, a végére szinte egyedül játszik, mi csak az eszközöket adjuk hozzá.
  • Valószínűleg az egész öt percre köti le, ha többre, akkor nyerő vagy! 🙂 Aztán később lehet, hogy visszatér még hozzá.
  • Maradj spontán! Ne legyenek határozott elképzeléseid, úgysem valósulnak meg! 🙂

Festés kint

Végre nem csak apa fest! Mennyivel élvezetesebb, hogy nincsenek határok, nem áll égnek a hajam, mert lecsöpög a festék! Házfelújításkor az ablak sem tabu, hiszen úgyis cserére vár!  Ehhez viszont elég sok festék kell, így én elkészítettem.

Az eredeti recept:

  • mosogatószer
  • étkezési keménytő
  • ételfesték

Működött, de nem szerettem, hogy mosogatószerben turkált a gyerek, és a keményítő is elfogyott.

Új recept:

  • víz
  • liszt
  • ételfesték

IKEA – játékok

A múlt héten jártunk IKEA-ban, és amikor Kolos meglátta az autóból a kék és sárga nagy épületet, hangosan és örömmel kiabálta: – IKEA!

Polchuziga

Anyja fia! 🙂 Persze ő a sok nyitogatható ajtóért és a játszóteréért rajong, de mindegy is hogy miért, az IKEA az egyik közös helyünk.

IKEA – doboz

Nem csak el lehet benne bújni, de lehet benne autókat és buszokat gurítani, parkolót készíteni.

IKEA – doboz

 

IKEA – nyomda

Az összeszerelési útmutató ábráira (micsoda papírpazarlás) szuperül lehet krumplinyomdázni.

Ikea- nyomda

Játékmosás

Mostanában Kolos szeret nekem segíteni a házimunkában. A mosógépbe pakolás például az ő feladata lett, de szívesen segédkezik a konyhában is. Amikor a játékos polcaira rakosgattam a játékait, akkor láttam, hogy bizony ide is nagytakarítás kell. Aztán előkerült a lavór meg a szivacs, és máris megannyi új játék teremtődött.

Egy dolgos kéz

Markoló a festékben

Ha véletlenül nem lennének koszosak a játékok, akkor a legelső ötlet festékével össze lehet őket kenni. Ezt is kipróbáltuk, a fakutya és a markoló kerekét befestettük és azzal hagytunk nyomot a papíron. A mosás része mégis nagyobb móka volt. Végül a lavór szélére is festettünk pöttyöket meg csíkokat, és azok lemosása is nagy örömöt okozott. Kolos hangosan mondogatta közben: – Eltűnt! 🙂

Ha tetszik valamelyik ötlet, (újítsatok fel egy házat, hehe), játékra fel, próbáljátok ki, amíg jó az idő! Garantáltan jól szórakoztok majd! 🙂

Leave a Reply