Keep-hatékony napirend tervezés

Hamarosan itt az újév. Megjelentek a határidőnaplók, lifebook-ok a boltok polcain. Itt az idő, hogy megmutassam az én élettervezőmet, melyet hónapok óta használok. Előnyös, mert nem foglal külön helyet, nem gyűrődik, nem kell félni, hogy leöntöd kávéval vagy széttépi a gyerek. Szerintem az is zavaró tud lenni, amikor az éves naplódat teleírtad fontos dolgokkal, és amikor megveszed az újévit, abban már nincsenek meg a régi, fontos feljegyzések és újra kell írni. Ezeket mind elkerülheted, ha Keep-et használsz. Apropó, és ingyenes! 🙂

Egyébként most is megcsodálom a határidőnaplókat, mert ízlésesek, szépek, egyedivé tehetők, de mióta anya vagyok nincs helye az életemben, egyszerűen nincs hová tenni. A műbőr táskám lecserélődött egy vászon hátizsákra, és nem lenne hosszú életű szegény könyvecske a popsikrém, a kölesgolyó és a banán társaságában. Kolos Egészségügyi könyve is pecsétes, mert a piacról cipelt, megpakolt táskából kifolyt rá valami. Anno nem választottam a babakocsihoz illő pelenkázó táskát, mert egyszerűen hozzám nem illett. Egy sportos hátizsákot vettem helyette. Úgy gondoltam, hogy tovább ki tudom használni, hamarosan már úgysem a babakocsit tolom, hanem a kismotor után fogok rohangálni, a táska pedig akkor is kényelmes lesz. A lényeg, hogy ebbe sem tudok elegáns kis naplót beletenni, egy jó lifebook pedig úgy a jó, ha mindig velünk van. Az sem árt, ha minden elfér benne, ha kifogyhatatlanok a lapjai, és kellőképpen tagolt, színes. Nos az enyém ilyen, igaz nem papíralapú, ő ugyanis a Google Keep alkalmazás a telefonomon. Szabi jegyezte meg egyszer, hogy elmaradott dolog manapság mindent papírra feljegyezni, és kérdőre vont, hogy ugyan hogy nem unom már a füzeteket és a cetliket (amúgy nem untam), amikor a Google Keep-ben minden megvan egyszerre. Egy kicsit cukkolt az elmaradott jelző, éppen amikor közelebb lettem a negyvenhez, mint a harminchoz, egye fene gondoltam, megmutatom, hogy képes vagyok beújítani, mutassa nekem azt a Keep-et.  Elkezdtem használni, és pár nap alatt megszerettem a virtuális cetligyűjteményt. A legnagyobb előnye, hogy könnyű használni, nem igényel különösebb technikai tudást. Annyi kis cetlit nyitok meg rajta, amennyit akarok, és ezzel máris teljesen személyre szabott lesz. Ha attól félnél, hogy nem tudsz eligazodni a cetlik között, arra ott a kereső. Elkezded beírni a jegyzeted címét vagy a tartalmából bármit, és már oda is kalauzol. Ha pedig színesebb egyéniség vagy, és hiányozna, hogy díszítsd ki a note-jaid, számos szín közül választhatsz tarkításhoz. Akár meg is jegyezheted, hogy a “jelszavak” cetlim kék, a “könyvlista” pedig piros. Ha eleget nézed, automatikusan berögzül. Egyébként rajzolni is lehet a jegyzetekhez és képeket csatolni, de ezt a funkciót még én sem használtam. További előnye az alkalmazásnak, hogy multiplatform, vagyis a telefonon, táblagépen, számítógépen egyaránt jelen van, automatikusan szinkronizál. Ha akarom a böngészőmből nyitom meg, és minden információ ott is megvan egyből, amit korábban a telefonon bepötyögtem.

Van még egy nagyon kellemes kis tulajdonsága, ami bloggereknek különösen hasznára válhat. Nem csak írni lehet, hanem szöveget felmondani rá. Így ha bármilyen gondolatom támad, amit le kellene gyorsan írnom, de nem tudok elkezdeni írni, vagy túl hosszú lenne, csak megnyomom a mikrofon gombot, és rámondom amit kell, míg ő jegyzeteli betűkkel, karakterekkel. Ezt a funkciót most kezdtem el használni, még kibontakozóban. Eleinte furcsa volt a konyhában hagymaszeletelés közben vagy  babakocsit sétáltatva hangosan diktálni a gondolataimat, de rájöttem, hogy nagyon praktikus. Mindig is szerettem volna egy olyan programot, ami írja, amit gondolok. Ez már majdnem olyan. Nyers jegyzetek születnek, és amikor ténylegesen nekiállok írni, a gépemen megnyitom őket, majd másolom a bejegyzés dobozába. Némi írást is megspórolok, és gyorsabban elkészülnek a bejegyzéseim. Abban reménykedek, hogy haladóként olyan alaposan fogom bediktálni a gondolataim, hogy alig kell javítani őket.

Nem csak bejegyzéseket tudunk írni, hanem listákat is. A bevásárlólistát például. Ha valami megvan, nem kell kitörölni, hanem csak pipálom és legalulra kerül. Viszont, amit egyszer felírtam a listára, azt megjegyzi. Elég ha elkezdem bepötyögni a dolog nevét, már ki is adja az egész szót. Ez a funkció tényleg a bevásárló lista készítésnél a leghasznosabb, mert ott gyakran ismétlődnek az elemek.

Emlékeztetőt, időzítőt lehet beállítani a jegyzeteinkhez.

Minden jegyzet megosztható. Például a könyvcímek listáit megosztottam Szabival, hogyha könyvtárba jár, keressen belőle nekem meg párat.

Íme pár példa arra, hogy én mi mindenre használom:

Heti menü

Minimum egy hétre előre megtervezem, hogy mit fogok főzni. Ezzel átláthatóbbá válik, hogy mit kell vásárolnom, és nem kell minden nap azon gondolkodnom, hogy mit készítsek. Sőt, a családot sem kell azzal a jól ismert kérdéssel traktálnom, hogy: – Mit főzzek holnap?

Bevásárlólista

Folyamatosan frissül. Egyrészt, amikor elkészítem a heti menüt, akkor végigfutom, hogy mire lesz szükségem, másrészt, ha például kifogy a só, akkor már kapom is elő a telefont, és beírom a bevásárlólistába, hogy só. Már el sem tudom képzelni, hogy cetlikre írogassak (amik aztán otthon maradnak, vagy eltűnnek a pénztárcámban), mielőtt boltba megyek. Előkapom a telefonom, és pipálgatok, miközben tologatom a bevásárló szekeret.

Receptek

Böngészés közben gyakran látok új recepteket, amiket ki szeretnék próbálni. Azok linkjeit másolom ide, melyeket képekkel elment. Így nem kerülök olyan helyzetbe, hogy láttam egy jó receptet, de hol is volt.

Jelszavak, pin kódok. Nőknek különösen ajánlott! 🙂

A heti teendőim listája

Régen napi listáim voltak, mióta anya vagyok, nem vagyok olyan szigorú magammal. Ezek még csak nem is heti listák, csak lista, amikre hamarosan sort kell kerítenem. Próbálom mindig azt előre venni, amihez a legkevesebb kedvem van. Ez a Nyeld le a békát módszer – talán ismeritek – a halogatás ellen.

Csomagolás lista

Arra az esetre, ha elutaznánk, és be kell pakolni. Van egy rövidebb, ha csak egy-két napra megyünk és egy hosszabb, ha hosszabb időre.

Jegyzetek

Ide szoktam lejegyezni a heti örömeimet és Kolos fejlődési állomásait a Babanaplóhoz.

Helyek jegyzéke

Ahová el szeretnék jutni. Például éttermek, múzeumok, kirándulóhelyek.

No még mire?

Idézetek jegyzetelésére könyvekből, gondolataim, ötleteim, bejegyzéskezdemények, aranyköpések, szülinapok, ajándékötletek feljegyzése és sorolhatnám. Egyre bővül a jegyzetek sora.

Egy dolgot nem tud, amit a lifebook igen , hogy nincsen benne naptár, de arra meg ott a Google Calendar! 🙂

Remélem tetszett nektek a Keep-bemutató, és kipróbáljátok, megszeretitek. Én nem is életkönyvnek, inkább életkönnyítőnek hívnám. Ráadásul mióta ezt használom, igazán high tech maminak érzem magam 🙂

Korábban írtam egy bejegyzést napirend tervezésről, nézd meg azt is! Itt találod!

Képek forrása: 1, 2.

 

Leave a Reply